Tratament de canal (Endodontic)

Termenul „endodontie” provine din limba greaca si inseamna „interiorul dintelui”.

Tratamentul de canal (Endodontic) reprezinta tratamentul stomatologic ce se adreseaza afectiunilor (bolilor) din interiorul radacinii dintelui, unde se afla pulpa dintelui (nervul).

Aceasta interventie mai este denumita si tratament endodontic sau obturatie de canal.

Termenul „endodontie” provine din limba greaca si inseamna „interiorul dintelui”.

Complicatiile afectiunilor endodontice sunt generate de netratarea la timp a unei inflamatii sau infectii de la nivelul pulpei dentare (nervului). Daca un dinte a fost afectat de carie dentara sau a suferit un traumatism (accident) si nu a primit ingrijirea adecvata, nervul inflamat in urma cariei sau a traumatismului sufera un proces de degradare biologica.

In urma acestui proces se formeaza bacterii (microbi) si se elimina anumite toxine ce patrund in spatiul periapical (de la varful radacinii) provocand infectii. Aceste infectii pot conduce la compromiterea totala a dintelui ce va trebui extras.

Asadar complicatiile afectiunilor endodontice reprezinta infectiile de la varful radacinii dintilor, infectiile reprezentand una din cauzele principale ale pierderii dintilor.

Tratamentul de canal ofera viata lunga dintelui pe arcada sau poate salva dinti care aparent erau recomandati pentru extractie.

De retinut este faptul ca tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie pe tot parcursul tratamentului dumneavoastra. Devine astfel o experienta usor de trecut pentru pacientii ce aleg Clinica Dent Activ.

Tratamentul de canal presupune si efectuarea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poata diagnostica afectiunile endodontice si pentru a avea control si repere asupra tratamentului.

Sunt situatii in care finalizarea tratamentului se face dupa 1-3 sedinte, dar poate sa difere in functie de complexitatea cazului.

Doresti o programare?

Contacteaza-ne

0746 912 922 |[email protected]

  • dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a nu intra saliva (puternic incarcata microbian) si a nu contamina dintele in timpul tratamentului. Astfel se reduce riscul aparitiei infectiilor periapicale secundare tratamentelor de canal;
  • se curata caria din coroana dintelui si se creeaza accesul spre canalele din radacinile dintelui. Incisivii si caninii au, de obicei, o singura radacina si 1-2 canale radiculare, premolarii au cate 1-3 radacini si tot 1-2 canale radiculare, iar molarii au 1-4 radacini si pana la 6 canale radiculare. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament;
  • pulpa dintelui se extrage din canalul dintelui;
  • canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului;
  • curatarea canalului este determinanta pentru un rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigura dezinfectia canalului prin irigatii riguroase;
  • urmeaza etapa de obturare (inchidere) si sigilare a canalului cu materiale speciale (Gutta-Percha) ce asigura o inchidere ermetica a acestuia;
  • se acopera dintele cu o plomba definitiva sau cu o coroana ceramica totala. Foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal are coroana distrusa de carie.

Coroana dentara se reface dupa finalizarea tratamentului de canal prin aplicarea unui pivot de fibra de sticla, zirconiu sau metalic. Dintele apoi este invelit de o coroana dentara din ceramica (portelan) Zirconiu sau EMAX pentru a asigura rezistenta si functionalitate pentru cat mai mult timp.

Beneficiile tratamentului de canal:

indeparteaza infectia si bacteriile din interiorul dintelui afectat

salveaza dintele de la extractie

nu doare, tratamentul de canal se face sub anestezie pe tot parcursul sedintei

cost redus al tratamentului prin salvarea dintelui pe cale endodontica si restaurare prin coroana, decat cel al unui tratament chirurgical prin implant dentar inserat in locul postextractional

pastrarea pe arcada a dintelui natural

tratamentul de canal este efectuat pentru a elibera pacientul de complicatii si dureri ale dintilor

tratament endodontic predictibil, cu o sansa ridicata de succes datorita mijloacelor tehnologice speciale

un tratament de canal efectuat corect este baza oricarei lucrari protetice.